X
X

Bilgi Bankası

AnasayfaBilgi BankasıHostingPaylaşımlı Hosting Nedir? Artıları ...

Paylaşımlı Hosting Nedir? Artıları ve Eksileri Nelerdir?

Özellikle bütçe dostu hosting çözümü arayanlar ve küçük ölçekli işletmeler; Paylaşımlı Hosting Nedir? sorusuyla bir web sitesini çevrimiçi hale getirmenin en ucuz ve en kolay yolunu öğrenebilir.

Bildiğiniz gibi her web sitesinin internette görüntülenebilmesi için bir sunucuda barındırılması gerekir. Hosting; web sitenizi depolamak için sunucu alanı kiralamanızı ve sitenizin yayınlanmasını sağlayan çok önemli bir köprüdür. Görevi gerekli tüm verilerin web sunucusundan sitenize erişmeye çalışan ziyaretçilerin cihazına gönderilmesidir.

Hosting türleri sunucunun nasıl yapılandırıldığına ve sağladığı özelliklere göre farklılık gösterir.

Paylaşımlı Hosting Nedir?

Paylaşımlı Hosting Nedir?
Paylaşımlı hosting, birden çok kullanıcının fiziksel bir sunucunun kaynaklarını paylaşması olarak tanımlanabilir.

Shared hosting, paylaşılan barındırma ya da paylaşımlı barındırma olarak da bilinen paylaşımlı hosting bir sunucunun kaynaklarının birçok web sitesi tarafından ortak kullanımı olarak tanımlanabilir. Sunucu üzerindeki tüm web sitelerinin kaynakları paylaşması, hosting sağlayıcılarının uygun fiyatlı hosting planları / paketleri sunmasına olanak tanır. Bu, maliyetlerin de bölündüğü anlamına gelir.

Paylaşımlı hosting’te bir sunucu yüzlerce kullanıcıyı barındırabilir, her birinin disk alanı, e-posta hesapları, veritabanları, FTP hesapları ve hosting paketlerine göre diğer ek özelliklere erişimi bulunur.

Genellikle “başlangıç” adıyla sunulan hosting planları, ilk web sitelerini oluşturan kullanıcılar için önerilen paylaşımlı hosting planlarıdır ve son derece uygun fiyatlıdırlar. Bazılarına sınırsız depolama alanı, alt alanadları, e-posta hesapları ve ücretsiz SSL dahildir.

Paylaşımlı Hosting’in Artıları

Paylaşımlı hosting kullanıcı dostu doğası ve düşük maliyet sunması nedeniyle çoğu küçük web sitesinin ve bloğun teknik altyapı ihtiyacını karşılamada yeterli olabilmektedir.

Fiyat

Paylaşımlı hosting’in en büyük avantajı fiyatıdır. Özellikle ilk kez site oluşturanlar için paylaşımlı hosting en uygun fiyatlı seçenektir. Paylaşımlı hosting’de her sunucunun yüzlerce web sitesini barındırmaya izin veren doğası kullanıcı başına maliyetin diğer barındırma türlerinden çok daha düşük olmasını sağlar.

Teknik Bilgi

Paylaşımlı hosting yeni başlayanlara ve hosting’in teknik yönleri üzerinde çok fazla zaman harcamak istemeyenlere yöneliktir. Bu nedenle, bu planları kullanmak oldukça kolaydır. Bir siteyi barındırmayla ilgili teknik konular için endişelenmenize gerek yoktur. Sunucu bakımı, yükseltmeler, yapılandırmalar sunucunun her zaman çalışır durumda olduğundan emin olmak ve kaynakların verimli kullanımını sağlamak tamamen hosting sağlayıcısının sorumluluğundadır.

Paylaşımlı Hosting’in Eksileri

 

Paylaşımlı hosting’te kaynakların çok sayıda kullanıcıyla paylaşılması kalitenin düşmesi anlamına gelmez, bu noktada hosting sağlayıcınızın yapılandırmaları fark yaratabilir.

Tek bir hosting türünün her ihtiyaca, her işletmeye ve her web sitesine uygun olması elbette ki beklenemez. Her barındırma çözümünün, kullanıcıya, ihtiyaçlarına hatta kullanılan içerik yönetim sistemine bağlı olarak artıları ve eksileri söz konusudur. Paylaşımlı hosting’te kaynakların çok sayıda kullanıcıyla paylaşılması kalitenin düşmesi anlamına gelmez, bu noktada hosting sağlayıcınızın yapılandırmaları fark yaratabilir.

Paylaşımlı hosting, en çok kullanılan, en ucuz ve en temel barındırma çözümüdür ancak diğer hosting türlerine göre esneklik , performans ve güvenlik açısından bazı dezavantajları söz konusudur.

Performans

Ucuz hosting planlarının en büyük sorunu kaynakların sınırlı olmasıdır. CPU, RAM ve disk alanının diğer birçok kullanıcı ile paylaşılması sunucudaki sitelerin performansını etkileyebilmektedir.

Siteniz birden, çok fazla trafik almaya başlarsa ve popüler hale gelirse, kaynakların ortak kullanılıyor olması bazı sıkıntılara sebep olabilir.

Sınırlı kaynak tahsisi nedeniyle, siteniz trafik artışlarını kaldıramayabilir, yavaşlayabilir, çökebilir, bir süre hizmet dışı kalabilir ve hemen çıkma oranları artabilir.

Paylaşımlı barındırma hizmetinde tek bir sunucunun web sitelerini barındırma kapasitesi, hosting sağlayıcısına bağlı olarak yüzbinleri aşabilir.

Sunucudaki tüm siteler kaynaklar için rekabet ettiğinden, sunucuyu diğer kullanıcılarla paylaşmak diğer sitelerinin davranışının sitenizin performansını etkileyebileceği anlamına gelir.

Sunucuda bir web sitesinde büyük bir trafik dalgalanması yaşandığında, söz konusu site daha fazla kaynak kullanacağı için sunucudaki diğer web siteleri bu durumdan etkilenebilir, söz konusu durum sitenizin yavaşlamasına ve yüklenmesinin daha uzun sürmesine neden olabilir.

Hosting sağlayıcılarının yapılandırılmalarına bağlı olsa da site hızının da paylaşımlı hosting için bir dezavantaj sayılabileceği örneklere rastlanmaktadır. Diğer hosting seçeneklerine göre yükleme süresi, paylaşımlı hosting’te daha düşük olabilir.

Güvenlik

Aynı sunucuda çok sayıda web sitesi barındırılması bazı durumlarda güvenlik tehdidi de oluşturabilmektedir. Sunucudaki herhangi bir web sitesine yapılan bir siber saldırının diğerlerine de yayılma potansiyeli vardır. Paylaşılan barındırmada, tüm web siteleri aynı IP adresini paylaşır, bu da herhangi bir web sitesinin kara listeye alınmasının diğerlerini etkileyebileceği anlamına gelir.

Özelleştirme

Sunucuyu yönetirken ve sunucuya erişirken çok fazla esnekliğe sahip olmak isteyen site sahipleri için paylaşımlı hosting doğru tercih değildir. Sunucuya dair özelleştirmeler için belirli kısıtlamalar söz konusudur. Eklenebilecek üçüncü taraf uygulamalarının kapsamı sınırlıdır.

Paylaşımlı Hosting Kimler İçin Uygun?

Sunucu yönetimi konusunda endişelenmeye gerek olmadan kullanılabilen paylaşımlı hosting, siteniz büyümeye başladıkça yükseltme gerektirdiğinden genellikle çevrimiçi yolculuğun başlangıç ​​aşamasında idealdir.

Paylaşımlı barındırma, yeni kullanıcılar ve küçük işletmeler için başlangıç noktası olarak tasarlanmıştır.

Bu nedenle düşük maliyetli çözümler arayan bloglar ve küçük / orta ölçekli işletmelerin sadece tanıtım amacıyla kullanılan siteleri paylaşımlı hosting’i tercih edebilir. Ayrıca, sunucunun özelleştirilmesine ihtiyaç duymayan, çok fazla teknik bilgi sahibi olmayanlar da bu barındırma çözümüyle yola çıkabilir.

Trafiği yüksek olmayan siteler, çevrimiçi dünyaya yeni adım atan acemiler, çok güçlü altyapı özellikleri gerektirmeyen projeler, küçük bütçeli web siteleri paylaşımlı hosting’ten yararlanabilir. Daha fazla kaynağa ve özerkliğe ihtiyacınız varsa daha gelişmiş bir çözüme yönelmeniz önerilir.

Paylaşımlı Hosting Alternatifleri

Bazı sınırlamaları olmasına rağmen yeni başlayanlar için ideal olan paylaşımlı hosting, zamanla büyüyen sitelerin ihtiyaçlarını karşılamada yetersiz kalabilir. Artan içerik ve trafikten sitenin yükleme süreleri etkilenebilir. Bu durumda en popüler çözüm; hosting planını paylaşımlıdan VPS’e yükseltmektir.

 

VPS üzerindeki web siteleri performans açısından birbirlerini etkileyebilir. VDS’te bu yaşanmaz.

VPS bir sanal sunucu türüdür. Tıpkı paylaşımlı barındırmadaki gibi, tüm web siteleri tek bir fiziksel sunucu üzerinde yer alır ancak root erişimi gibi sunucu özelleştirme imkanları ve daha iyi performans özellikleri söz konusudur.

Bir diğer sanal sunucu türü olan VDS ise kullanıcıların RAM, depolama, CPU gibi kaynakları diğerleriyle paylaşmadığı, tamamen yalıtılmış, izole alanlar vadeder. Siteler birbirini etkileyemez. Güvenlik ve performans açısından yukarıdaki iki seçenekten çok daha üstün bir barındırma seçeneğidir.

Eğer siteniz için CMS olarak WordPress’i kulanıyorsanız her bir barındırma türüyle entegre edilebilen WordPress Hosting paketlerini de inceleyebilirsiniz. Diğer hosting alternatifleri için Web Hosting Türleri ve Hosting Seçimi adlı yazımıza göz atabilirsiniz.

Özet

Paylaşımlı hosting, çok fazla kaynağa ihtiyaç duymayan siteler, küçük işletmelerin web siteleri ve bloglar için en uygun fiyatlı barındırma çözümüdür. Birden çok kullanıcının fiziksel bir sunucunun kaynaklarını paylaşması olarak tanımlanabilir. Sunucu yönetimi konusunda endişelenmeye gerek olmadan kullanılabilen bu çözüm, siteniz büyümeye başladıkça yükseltme gerektirdiğinden genellikle çevrimiçi yolculuğun başlangıç ​​aşamasında idealdir.

Doğru barındırma planını seçmek, web sitenizin ihtiyaç duyduğu sunucu kaynağına, öngördüğünüz trafik miktarına ve hangi yazılımı çalıştırmayı planladığınıza bağlıdır. Bu nedenle hosting satın almadan önce türlerini araştırmaya Paylaşımlı Hosting Nedir? sorusuyla başlamanız önerilir.

Aradığınız Bilgiyi Bulamıyor musunuz?

Bilgi bankasını detaylı olarak incelediniz, fakat ihtiyacınız olan bilgiyi bulamıyorsanız,

Bir Destek Talebi Oluşturun.
Faydalı Buldunuz mu?
(72 defa görüntülendi. / 0 kişi faydalı buldu.)

Telefon
WhatsApp
İnstagram
Top